Carrot Cake

Hai semua...
Kali ni saya nak share resepi carrot cupcake...
Kek ni sangat sedap, lembut & moist..
Resepi ni di ambil dari laman www.marthastewart.com
Saya dah try... Memang sedap!!

Carrot Cup Cake

3 cawan lobak merah yg telah di parut (lbih kurang 4 carrot)
3 biji telur
2 cawan gula
1 1/2 cawan minyak masak (kalau nak lagi sedap, gunakan mentega cair)
1/3 cawan buttermilk (kalau takde, sekau 1/3 cawan susu, then campur 1 sudu cuka)
1 sudu kecil vanilla
1 cawan kismis (optional)
1 cawan kacang pecan (toast & cincang) - pakai kacang lain pon bole...
3 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis

Cara:

Panaskan oven pada 180'C
1. Pukul gula, telur & vanilla sampai kembang.
2. Masukkan minyak masak & buttermilk. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung, b. powder, b. soda, garam & serbuk kulit kayu manis yg telah di ayak. Gaul hingga rata.
4. Masukkan carrot, kacang & kismis. Gaul hingga rata.
5. Masukkan ke dalam paper cup 3/4 penuh.
6. Bakar hingga masak. (bergantung kepada saiz cupcake)

Cupcake ni bila dah sejuk baru best makan. Dia akan jadi supermoist..
Kalau tak suka sgt kek yang terlalu moist, boleh kurangkan minyak masak atau perah dulu air carrot tu sebelum dimasukkan ke dalam adunan.
Satu adunan ni dapat banyak cupcake. Saya guna paper cup saiz 1o dapat 35 bijik..

Nak lagi best, sapukan dengan cream cheese frosting...
Fuhhh... sedap tak hengat!!

Selamat mencuba...

0 comments: