Shepard Pie

Shepard Pie..

Ada orang panggil cottage pie..
Ape-ape pun, sama je..
Yang ni saya buat 2 hari lepas. Kalau ikut resepi asal, inti daging tu dia masak ala2 perasa cendawan. Tapi saya tukar sesedap rasa. Hasilnya, memuaskan! Tak cukup satu bekas pie ni..
Ni resepi shepard pie versi saya...

Bahan Inti:

400gm daging kisar (lembutkan)
1 paket sos black pepper beef (instant)
200 gm sayur beku (peas, carrot & jagung)
1 biji bawang besar
minyak

Bahan Kulit:

3 - 4 biji kentang
mentega secukup rasa
susu secukup rasa
black pepper
keju parut

Cara:
1. Panaskan minyak. Goreng daging sampai separa empuk. Masukkan serbuk perencah black pepper. Campurkan 2-3 sudu makan air. Masukkan bawang besar yang telah di potong2.. Masak sehingga empuk. Bila dah siap, masukkan inti ke dalam loyang pembakar.
2. Untuk kulit, rebus kentang sehingga empuk. Bila dah empuk. Lecek kentang dengan potato masher. Campurkan butter, susu, black pepper & keju parut mengikut citarasa.
3. Ratakan kentang lecek di atas inti daging tadi. Ratakan.
4. Kalau suka, taburkan dengan keju parut & black pepper.
5. Bakar dalam oven 180'C anggaran 20-25 minit.

0 comments: